Invitasjon til å bekjempe svart og ulovlig arbeid

Tom valgte et uautorisert og useriøst verksted. Det gikk ikke bra. Tar du sjansen på å velge et ulovlig verksted? 6 av 10 vet ikke hvordan velge et godkjent verksted. Bransjen må bidra til å opplyse flere. Derfor har vi sammen med mange andre satt sammen informasjonsmateriell og filmer som skal opplyse bileiere om hvorfor velge godkjente verksteder. Vi håper du kan bidra med å dele informasjonen.

Les sak i VG som viser at folk ikke kjenner til godkjenningsordningen for bilverksteder: Undersøkelse: Vet ikke hvordan de finner godkjent bilverksted - dette må vi gjøre noe med. Derfor inviterer vi hele bilbransjen til dugnad. Mange andre aktører vil også bidra.

Saker og filmer finner du på www.godkjentverksted.no. Legg det på egne nettsider, send de ut som nyhetsbrev eller del det på Facebook. Poenget er at altfor mange ikke kjenner til godkjenningsordningen, og det skaper trøbbel og bidrar til useriøsitet, svart arbeid og sosial dumping. Her kan du se hva Statens vegvesen sier.  Del den på Facebook og andre sosiale medier.

Følg med på NBFs Facebook side, lik og del saker derifra.

Teksten under kan du bruke på egne nettsider og spre via feks nyhetsbrev eller Facebook:

Tom er ikke alene om å velge et ulovlig verksted. Seks av ti bileiere vet ikke hvordan de skal finne et godkjent verksted. Statens vegvesen mener at det er skremmende. Dette er alvorlig, fordi feil valg av verksted kan gjøre deg mindre trygg. Det ønsker vi i å gjøre noe med. Du kan velge akkurat hvilket verksted du vil, men vit hva du gjør – og velg for all del et verksted som er godkjent.

Kvalitetskrav

Tom var ikke klar over at alle bilverksteder i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen. Du kan søke etter godkjente verksteder her. Årsaken til godkjenningsordningen er at det stilles offentlige krav til verksteders kvalitet.  Kravene stilles for å sikre sikkerheten til bilen. Velger du å reparere hos et ulovlige er du ikke like trygg, i tillegg risikerer du problemer ved reklamasjonsaker, garanti og du medvirker til en illegal handling.

Er du misfornøyd med det ulovlige verkstedet kan du i verste fall være uten bilen lenge, les hva som skjedde med Tom på www.godkjentverksted.no .

Trafikkfarlig

Å reparere bil må tas seriøst. Vi snakker om et kjøretøy som skal håndtere høy fart, og der konsekvensene kan være katastrofale dersom uhellet er ute og bilens sikkerhetssystemer ikke fungerer som de skal. Dessverre ser man ofte at biler ikke er reparert godt nok, av og til er håndverket så dårlig gjennomført at bilen er trafikkfarlig. Bileiere må sørge for å velge et verksted som har kompetanse og utstyr på plass. Aller første kriterium er at verkstedet er godkjent av Statens vegvesen. Alle godkjente verksteder skal også ha et tydelig skilt med logoen til Statens vegvesen på veggen.

Du risikerer ikke bare dårlige og trafikkfarlige reparasjoner, ikke-godkjente verksteder er også ofte knyttet til omfattende kriminell virksomhet.  

Se Statens vegvesen forklare hvorfor det er viktig å velge et godkjent verksted på www.godkjentverksted.no.

Kan bli dyrt

Velger du et ulovlig verksted risikerer du også mye styr. Statens vegvesen kan kalle inn bilen din til etterkontroll, og dersom bilen ikke er trygg må du gjøre utbedringer – det kan bli svært dyrt. I verste fall risikerer du at bilen bli avskiltet. I tillegg vil det være vanskelig å kreve erstatning eller reklamasjon hos det uautoriserte verkstedet, ettersom du har ingen garantier for at de velger å følge norsk forbrukerlovgivning. Tross alt, selve reparasjonen er gjennomført på en ulovlig måte, og dine rettigheter er dermed ikke det samme som dersom du hadde fått gjort reparasjonen på et lovlig verksted.

Vi ønsker å bidra til at samfunnet blir litt tryggere, og at lover og regler i Norge følges. Sjekk at verkstedet du vurderer å bruke er godkjent. Å gjøre den sjekken er første bud når du velger verksted.

Andre tips når du velger verksted kan du finne på www.godkjentverksted.no.

Postadresse: Fakturaadresse:
Postboks 5486 Norges Bilbransjeforbund
Majorstuen, 0305 Oslo NHO SP SCANNING
Tlf: +47 22 54 21 00 PB 5250 Majorstuen
firmapost@nbf.no 0303 Oslo
Besøksadresse:  
Middelthunsgate 27, Oslo