Innvendig rengjøring/desinfisering av kjøretøy

DENNE ARTIKKELEN INNEHOLDER OPPDATERT INNHOLD FRA 25.03.20: NBF har de siste dagene fått mange henvendelser med spørsmål som dreier seg om nødvendig rengjøring/desinfisering av kjøretøy for å hindre koronasmitte. Vi har fått hjelp av fagekspertise til å utforme følgende informasjon.

Hvordan kan man drepe coronavirus i kjøretøyet uten å skade interiøret?

God håndhygiene i kombinasjon med rengjøring og desinfisering av berøringsflater er to av de beste måtene å redusere risiko for smitteoverføring av virus, ifølge Center for Disease Control and Prevention (CDC).
I forbindelse med spredningen av COVID-19 har du sannsynligvis allerede lært riktig teknikk for håndvask, og at såpe løser opp virus – i tillegg til at spriting er effektivt. Men hva med interiøret i bilen din? Det vi har lært er at viruset kan spre seg via personer som ikke viser særlige symptomer på sykdom, og overflater som berøres – derfor er det ekstra viktig med gode rutiner på rengjøring. 

I bilen burde berøringsflater som ratt, dørhåndtak, girspak, knapper, berøringsskjermer, ratthendler, armlener, gripehåndtak, justering av sete etc. rengjøres grundig.

Interiøret i f. eks en bil vil i utgangspunktet være mindre robust enn en kjøkkenbenk eller baderomsvask. Alkoholløsninger som f.eks. etanol eller isopropanol er i følge CDC effektive mot coronavirus, og dette er noe du kan bruke på en del av flatene i bilen din. Hold klor og hydrogenperoksid unna. Disse vil jo antageligvis drepe viruset, men sannsynligheten for skader på interiøret er også stor. Bruk av ammoniakkbaserte rengjøringsmidler på berøringsflater etc, vil kunne skade antirefleksjons og beskyttelseslaget.  

Rengjøring med egnede midler for interiørvask i bil vil som nevnt kunne ødelegge viruset – da det kan bryte ned beskyttelsen til viruset. Dette kan fint brukes på tekstiler, plastikk etc. Hva skinn angår, så er det ikke anbefalt å benytte spritprodukter da disse vil ødelegge top coat (klarlakken) på skinnet. Her bør du bruke rengjøringsprodukter egnet for skinn. Tekstilseter kan renses med tepperenser, eller egnet interiørmiddel, børste, og klut. 

Til generell rengjøring av overflater kan du bruke mikrofiber, eller engangskluter, men det aller viktigste er som nevnt innledningsvis å sørge for god håndhygiene. Kluter skal vaskes eller kastes etter rengjøring av en bil.

Isopropanol er ikke et biocid-produkt, men kan brukes til desinfeksjon blandet ut til 50-70% konsentrasjon. 

NYTT 25.03.20:
Denne informasjonen er ikke i seg selv en garanti mot smitte, men er ment som en generell veiledning.

Det finnes flere leverandører med fagkunnskap på dette området og for at NBFs medlemmer skal få oversikt over hvor man kan henvende seg for å få svar på faglige spørsmål har vi laget følgende leverandøroversikt (oversikten er ikke uttømmende og nye leverandører kan bli lagt til den kommende tiden).