Nå er det tøffe tak

Alt står. Kundene vil ikke komme. Folka våre kan ikke komme på jobb. Vi vet ikke hvor lang tid dette vil ta. Det er tøffe tak. Lukene må skalkes. Uansett, bilbransjen skal komme seg igjennom dette. Og, vi skal gjennomføre vårt oppdrag: sikre at bilene samfunnet er avhengige av fortsatt går. Uten bilen stopper Norge.

Det har vært surrealistiske dager siden torsdag ettermiddag. Alle ord om hvor dramatisk denne situasjonen er, er brukt – det er lite å legge til. Dere skal vite at NBF er fullt operative og har arbeidet med en lang rekke tiltak siden torsdag. Jeg har lyst til å nevne noen av dem:

  • I samarbeid med NHO fortalt hva bilbransjen og næringslivet trenger for å overleve. Tiltakene vi etterspør er kjent. Alt handler om å spare bedriftene for kostnader uten å miste titusenvis av arbeidsplasser. Permitteringsregelverket må forenkles og staten må ta mer av kostnadene. Det samme med kostnader forbundet med sykefravær, karantenefravær, fravær pga. stengte skoler og barnehager. Les mer her. Her har Stortinget inkludert dette i sin krisepakke. Det er bra! Les saken her > 
  • Bedriftene må sikres likviditet og kreditt. En av våre største bekymringer er at bedriftenes egenkapital er bundet opp i en bruktbilbeholdning som står stille. Norges Bank har bidratt med ekstra kredittlinjer til også din bank og din finansieringsforbindelse.
    • Regjeringen varslet søndag kveld at de utsetter innbetaling av arbeidsgiveravgift og etablerer låne- og garantiordninger på minst 100 milliarder kroner. Det er bra. Les mer her.
  • Bilverkstedene må kategoriseres som samfunnskritiske. Transport er samfunnskritisk, det bør dermed være opplagt at verkstedene er det også. Les saken her.
  • Våre advokater i samarbeid med NHOs advokater hjelper med permitteringsregelverk og alle andre personal og kundesaker fremdeles. Finn kontaktinfo her.
  • Vi har laget en veileder for hvordan unngår smitte. Denne oppdateres kontinuerlig slik at vi følger myndighetenes retningslinjer. Du finner den her.
  • Vi har satt opp noen tips på tiltak dere bør vurdere. Du finner den her.
  • Vi har etablert epostadressen koronavirus@nbf.no slik at du kan sende inn dine innspill til tiltak som kan bidra til å lette situasjonen.
  • NHO har etablert en egen samleside på www.nho.no der nyttig informasjon for bedriftene samles. Du finner den her.
  • Vi informerer løpende om alle relevante saker fra NHO, regjering, helsedirektorat, Statens vegvesen etter beste evne. Følg med på www.nbf.no, www.nho.no, abonner på vårt nyhetsbrev, følg oss på Facebook og vår blogg  https://norgesbilbransjeforbund.blog/
  • Sist, men ikke minst, alle i NBF er tilgjengelig. Ta kontakt, med samme hva det skulle være, med hvem som helst. Vi skal forsøke å hjelpe. Finn kontaktinfo her.

Avslutningsvis vil jeg si at dialogen med myndighetene er god. Det er stor vilje til løsning. Jeg opplever virkelig at alle sider av bordet er løsningsorienterte.

Situasjonen er utfordrende. Det føles som unntakstilstand. Men det vil gå over. De fleste vil komme seg over kneika. Det er en kneik, vi vet ikke hvor langt det er til toppen og hvor bratt det er underveis, men vi kommer oss over. Det er helt sikkert, takk for at også dere stiller opp.

Mvh
Stig Morten Nilsen.
Adm.dir i NBF