Verktøyet er utviklet av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som gjennom forskning og dialog med virksomheter har identifisert utfordringene som er knyttet til arbeidsmiljø i ulike bransjer. I bilbransjen handler utfordringene blant annet om fysisk belastende arbeid, støy, kjemikalier, samarbeid og sosial støtte, i tillegg til omstilling og endring.
Verktøyet hjelper deg å jobbe systematisk med arbeidsmiljøutfordringer, og er utviklet med tall fra offentlig statistikk og i tett samarbeid med bransjen.
Et godt arbeidsmiljø er viktig for å gjøre en god jobb og for at ansatte skal trives. Det er dyrt å ansette og lære opp nye ansatte. Derfor er det viktig å ta vare på de ansatte en har.
Foto: Maskot/NTB
Arbeidsmiljø er mer enn trivsel. Arbeidsmiljø handler om hvordan vi planlegger, organiserer og gjennomfører arbeidet. Et godt arbeidsmiljø bidrar til økt effektivitet, bedre helse og økt lønnsomhet.
Alle bedrifter opplever utfordringer forbundet med arbeidsmiljøet. Det å jobbe med arbeidsmiljø er en kontinuerlig prosess, der det er viktig med tillit mellom ledelse, ansatte og tillitsvalgte. Husk å involvere de ansatte når dere jobber med arbeidsmiljø.
I bilbransjen er det 3,7 % legemeldt sykefravær over 16 dager, dette tilsvarer 428 017 tapte dagsverk pr. kalenderår. Mye av dette kan forebygges. Hele 34 % av de med langvarig fravær i bilbransjen mener at dette helt eller delvis skyldes helseproblemer forårsaket av jobben.
46 % av de med hudplager oppgir at disse kan skyldes jobben
38 % av de med nedsatt hørsel/øresus oppgir at dette kan skyldes jobben
70 % av de med smerter i armene oppgir at dette kan skyldes jobben
68 % av de med smerter i nakke og skuldre oppgir at dette kan skyldes jobben
46 % av de med hodepine oppgir at dette kan skyldes jobben
Bransjen kjennetegnes av relativt høy risiko for arbeidsskader
‘En bra dag på jobb’ skal hjelpe dere som jobber i bilbransjen til å skape bedre arbeidsflyt, mer motivasjon og mindre sykefravær.
‘En bra dag på jobb’ gjør det enkelt å jobbe med arbeidsmiljø. Ved hjelp av filmer og materiell som visualiserer utfordringene bransjen opplever, samarbeider ansatte, ledere og tillitsvalgte om å identifisere utfordringene på deres arbeidsplass og deretter tiltak.
Slik går dere frem:
Se filmene og se om dere kjenner dere igjen
Ta tak i utfordringene hos dere
Inviter til et statusmøte, formålet er å få skrevet ned hva dere vil forbedre
Samle inn alle forslagene og forbered et møte hvor tiltak bestemmes
Det er effektivt og gir gode resultater.
Verktøyet er en del av IA-avtalens (Inkluderende Arbeidsliv) satsing på forebyggende arbeidsmiljøarbeid. IA-avtalen er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet i Norge.