Skolen møter fremtidens kompetanse

Nyhet

Publisert

Bilbransjen, en støtte for lærerne og satsingen mot det grønne skiftet. Bilbransjen er inne i sin største omstilling noensinne, og det betyr overgang til nullutslippsbiler. Det grønne skiftet krever mye av oss som jobber med kompetanseutvikling for bransjen. Ikke minst krever det ny kunnskap hos våre lærere på billinjene rundt om i hele Norge.

NBF jobber i samarbeid med Opplæringskontorene for Bilfag aktivt for å kunne tilby kompetansehevende tiltak til lærere i yrkesskolen. Det er viktig at man legger til rette og hjelper i en krevende tid, og bringer gode opplæringsmuligheter og ulike tilbud ut til lærere som trenger bred kunnskap om ny elbilteknologi.

Det er fort gjort å beskylde lærerstanden på kjøretøylinjene for at de ikke holder tritt med dagens utvikling, men det er noe vi i NBF og Bilfagene absolutt ikke vil være med på å mene. Det er gode initiativer og bred og solid fagkompetanse ute i skolene, og bilbransjen skal gjøre sitt for at alle skal få godt supplement og bistand i sin undervisningshverdag.

Nye læreplaner tilpasset for elbil

De nye læreplanene for bilfagene både i vg2 kjøretøy i skolen og for vg3 lærlinger i lærebedriftene, er tilpasset for fremtidens fremdriftsløsninger. Det er spesielt læreplanmålene for arbeid rundt fremdriftsbatterier med høye spenninger og tilhørende elektriske drivlinjer som er nytt i læreplanen.

Læreplanen er lagd litt vid, med tanke på å være åpen for eventuelle nye tekniske løsninger for drivlinjer de neste 10-15 årene. Det er spesielt innen batteriteknologi og hurtigladesystemene vi ser den raskest utviklingen.  

Skolene i regionene har et opplegg klart, det satses på kursing

Etter en landsdekkende spørreundersøkelse utført av NBF i august, kom det frem at kursingen for ny elbilteknologi for lærere i vg2, allerede var i full gang rundt om i landet. Det var en særdeles god nyhet, og gledelig å høre om positiv giv blant lokal bilbransje, opplæringskontorer, og fylkeskommunene som skoleeiere for å få på plass opplegg og tilby kurs i elbilteknikk til lærere.  

Vidar Halby Strande NBF websize 800 px.jpgFagsjef rekruttering og kompetanse, Vidar Strande.

Flere gode aktører i Norge tilbyr kurspakker for elbil.

ProMeister Academy v/Kjell Teige, melder om bra aktivitet og allerede mange avholdte elbilkurs for lærere. De har flere modelloppsett å tilby, og mange skoler har allerede benyttet Electude fra ProMeister i en årrekke. Undervisningsmateriellet er utvidet og omfatter nå mye om elbilteknikk.

Autotec v/Caspar Hille melder om stor pågang i bestillinger på deres Elbilmodell. En modell som er skreddersydd og tilpasset for å bedre kunne forstå hvordan systemene jobber sammen. Åpne og visuelle løsninger under plexiglass, kombinert med detaljrikt undervisningsmateriell gjør opplæringsmodellen unik.

Hos flere importører melder de om pågang fra lærere som vil være med på elbilkurs.

Det vitner om at kompetanse står i høysetet, og vil slå godt ut for morgendagens elever, lærlinger og fagarbeidere.