Foto: Unsplash.com.

Lettelser i karanteneregler fra natt til 26.1.2022

Nyhet

Publisert

Betydelige lettelser i karantenereglene. Nå kan man slippe karantene, og dermed komme på jobb. Men det krever daglige tester. Smittevern i virksomheten blir desto viktigere.

Testing erstatter karantene. Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Slik blir reglene > Hvor lenge du skal teste deg avhenger av hvor nær man er den smittede. Vær observant på symptomer.

Øvrige nærkontakter skal teste seg på 3. og 5. døgn, samt være på vakt for evt. symptomer i 10 døgn.

Reisekarantene avvikles. Reisende må fortsatt teste seg og registrere seg ved ankomst til Norge. Krav om attest for negativ test for de som ikke kan dokumenter at de er fullvaksinert. De må som alle andre teste seg ved symptomer og gå i isolasjon ved positiv test.

Trenger ikke lenger å få bekreftet positiv selvtest med PCR test; dersom du er fullvaksinert. Gjelder fra 24.1.2022.

Positiv selvtest skal registreres hos kommunen, det er viktig både for å få det registrert for egen del, men også for at myndighetene skal kunne følge med utviklingen av pandemien. Les mer >

Det positive er at nå vil færre være borte fra jobb på grunn av karantene, men det vil fortsatt være mange som er syke.

Lettelsene gjør at flere kan være på jobb, men faren for høyt sykefravær er fortsatt til stede.  

Arbeidsgiver oppfordres til å lage en plan for hvordan en skal håndtere høyere sykefravær. NBF har laget en samleside for smittevern og her finner dere også DSBs veileder for kontinuitetsplanlegging >

Relevante tiltak du bør være klar over:

  • Bruk munnbind om du ikke klarer å overholde 1 meter avstand også for ansatte så sant det ikke er satt opp fysiske barrierer.
  • Praktiser god hånd- og hostehygiene
  • Med symptomer skal du teste deg og holde deg hjemme
  • Hold deg hjemme om du er syk
  • Redusert antall nærkontakter
  • Du må selv informere dine nærkontakter om du blir syk, anbefales å bruke smittesporingsappen.
  • Øvrige nærkontakter har ikke lenger karanteneplikt, men anbefales å teste seg dag tre etter nærkontakt, og ny test to dager senere.
  • Samfunnskritisk personell, de er unntatt smittekarantene i arbeidstiden dersom de tester negativt med antigen hurtigtest samme dag som en skal på jobb. Er de husstandsmedlemmer gjelder unntaket kun i arbeidstiden.
  • Påbud at arbeidsgiver skal sørge for hjemmekontor der det praktisk er mulig.

NBFs smittevernveileder finner du her >