Bakgrunn for Trivselsundersøkelsen 2023

Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Bilimportørenes Landsforening vil i oktober 2023 sende ut en undersøkelse for andre gang, til alle sine medlemsbedrifter for å kartlegge noen spesifikke arbeidsmiljøområder i bransjen. Det er de ansatte som skal svare og vi trenger hjelp til å nå dem. Her trenger vi hjelp fra alle dagligledere/HR til å få ansatte til å svare.

Undersøkelsen vil gjennomføres i tidsrommet 16. - 27. oktober. Den vil ta ca. 5 minutter å gjennomføre, 5 minutter som kan være en god investering for å ta bilen inn i fremtiden.  

Undersøkelsen er utarbeidet i samarbeid mellom NBF, BIL og ekstern leverandør Moment. Resultatene fra undersøkelsen vil bli presentert på Bilbransjens dager 14. og 15. november.  

Vi gjennomførte tilsvarende undersøkelse i mai 2022, her er oppsummering fra undersøkelsen. Når vi gjennomfører tilsvarende undersøkelse ca. 1 1/2 år etter blir det spennende å se om alt fokuset vi har hatt på trivsel, mobbing, rekruttering mm, har båret noen frukter. Trivsel er ferskvare og må fortsette å se nærmere på trivsel i bransjen. Målet med undersøkelsen er å kartlegge noen spesifikke forhold ved arbeidsmiljøet i bilbransjen, som mangfold og likestilling, turnover og karriemuligheter. Det er viktig for oss å vite hva arbeidstakere er opptatt av for å trives på jobb og ønske å bli værende i bransjen så lenge som mulig. 

Resultatene behandles konfidensielt og anonymiseres før overlevering til NBF og BIL. Det vil heller ikke være mulig å sammenstille informasjon som gjør at enkeltpersoner kan identifiseres. Vi vet at det i snitt er ni prosent av de som jobber i bilbransjen er kvinner. Det er veldig store forskjeller innad i bransjen. Hvor det er størst andel på salg og administrasjon og færrest i produksjon. Her er det et stort potensial for å rekruttere flere.   

Arbeidsmiljøportalen finner en to verktøy for å jobbe med arbeidsmiljø, utviklet spesielt for bilbransjen. Her presenteres også fakta om bransjen. Over syv prosent av ansatte i bransjen oppgir at de opplever plaging eller ubehagelig erting. 32 prosent opplever konflikter på arbeidsplassen.  

Medlemsbedriftene har mulighet til å bestille rapport for sin egen virksomhet, det forutsetter at de ansatte legger inn virksomhets organisasjonsnummer og at det er mange nok som har svart til at anonymiteten til de ansatte kan ivaretas. Undersøkelsen er konfidensiell, og resultatene vil være anonyme. NBF og BIL ønsker å understreke at dette ikke vil være til erstatning for å kartlegge arbeidsmiljø i virksomheten, men kan være et supplement. De ansatte kan heller ikke vente at undersøkelsen blir fulgt opp internt. Denne undersøkelsen er ment å være en trivselsundersøkelse på bransjenivå, slik at flere vil ønske seg inn i bransjen og bli værende lenger.   
Resultatene vil kunne bidra til å danne et grunnlag for videre arbeid med å utvikle og styrke arbeidsmiljøet i bilbransjen i Norge. Det er derfor viktig at så mange som mulig tar seg tid til å besvare undersøkelsen, oppfordrer alle ledere og medarbeidere til svarer så åpent og ærlig som mulig. Undersøkelsen er konfidensiell, og resultatene vil være anonyme og ingen enkeltpersoner vil kunne identifiseres i resultatrapportene.   

Dersom du har spørsmål vedrørende undersøkelsen kan du henvende deg til  

Heidi Chr. Lund,  
HMS- og kvalitetssjef heidi.lund@nbf.no /+47 926 52 464   

 

Kvinne smiler og viser oversikt på en tavle Foto: Unsplash.com

Presentasjoner og opptak fra våre mangfoldsmøter