Foreldrepermisjon

Publisert

far og lite barn hånd i hånd i vannkanten

Foto: Pexels.com

Foreldre har rett til permisjon i forbindelse med fødsel. Videre har adoptiv- og fosterforeldre på samme måte rett til foreldrepermisjon etter omsorgsovertagelse. Som arbeidsgiver bør man ha oversikt over hva som er gjeldende regler i forbindelse med foreldrepermisjon, slik at man kan forberede og tilrettelegge for dette på arbeidsplassen når arbeidstakere skal ut i permisjon.

Omfanget av permisjonen ved fødsel

Foreldre har rett til permisjon i til sammen 12 måneder i forbindelse med fødsel. Mer konkret vil det si 59 uker ved 80 % uttak, og 49 uker ved 100 % uttak, og uansett så lenge det ytes foreldrepenger fra folketrygden. Ved fødsel av to eller flere barn gis foreldrene et gitt antall uker ekstra ved 80 % og 100 % dekningsgrad. Det er fellesperioden som utvides. Fellesperioden er ukene med foreldrepenger som foreldrene kan dele fritt mellom seg.

Mor har rett til å starte sin permisjon inntil 12 uker før termin. Foreldrepengeperioden ved fødsel starter senest 3 uker før termindatoen. Mors eventuelle svangerskapspermisjon, inntil 12 uker, og hennes fødselspermisjon, som er 6 uker rett etter fødselen, inkluderes i de 12 månedene.

Fars omsorgspermisjon på 2 uker i forbindelse med fødselen kommer i tillegg til foreldrepermisjonen. For de som er bundet av Biloverenskomsten eller annen tariffavtale er det fastsatt at bedriften dekker ordinær lønn i denne permisjonstiden.

Permisjon for adoptivforeldre og fosterforeldre

Adoptiv- og fosterforeldre har på samme måte som foreldre ved fødsel rett til foreldrepermisjon i inntil 12 måneder etter omsorgsovertagelse for barn under 15 år. Det samme gjelder for en som får tildelt foreldreansvar. Ved samtidig adopsjon av to eller flere barn gis foreldrene et gitt antall uker ekstra ved 80 % og 100 % dekningsgrad. Det er fellesperioden som utvides.

Adoptiv- og fosterforeldre har rett til 2 ukers permisjon i forbindelse med at omsorgen for barn på over 15 år overtas. Disse 2 ukene kommer i tillegg til foreldrepermisjonen. For de som er bundet av tariffavtale er det fastsatt at bedriften dekker ordinær lønn i denne permisjonstiden.

Folketrygdloven inneholder ikke bestemmelser om stønad for fosterforeldre. Det kan imidlertid gis støtte fra kommunene til dekning av utgifter for barnet og utgifter ved å dra omsorg for barnet.

Tilleggspermisjon

Hver av foreldrene har rett til tilleggspermisjon i inntil 12 måneder. Denne permisjonen må tas ut umiddelbart etter foreldrenes foreldrepermisjon. Arbeidstaker som er alene om omsorgen for barnet har rett til inntil 2 års tilleggspermisjon. Ved uttak av tilleggspermisjon vil man ikke ha rett til foreldrepenger.

Delvis permisjon

Delvis permisjon baseres på avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidstakers ønske om hvordan uttaket av delvis permisjon skal gjennomføres, skal oppfylles med mindre dette medfører vesentlige ulemper for virksomheten. Vesentlige ulemper kan til eksempel være for mye oppdeling av permisjonen slik at det blir vanskelig å ha en kontinuitet for stillingen i forhold til vikarbruk og nødvendig oppfølging av arbeidsoppgavene.

Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant i forbindelse med avtale om delvis permisjon. Avtalen kan endres eller opphøre når særlige grunner gjør det nødvendig.

Plikt til å varsle om permisjon og frister

Arbeidstaker skal ved alle de permisjonstilfeller som er nevnt varsle arbeidsgiver så snart som mulig. Ved fravær utover 2 uker er varslingsfristen 1 uke i forkant, ved fravær utover 12 uker skal det varsles senest 4 uker i forveien, og for fravær utover 1 år er varslingsfristen 12 uker i forveien.

Det er viktig å overholde fristene for arbeidsgivers forutberegnelighet og planlegging av driften i virksomheten. Oversittelse av fristene medfører likevel ikke at arbeidstaker må utsette permisjonen, dersom permisjon er nødvendig på grunn av forhold som arbeidstakeren ikke hadde kjennskap til ved fristens utløp. I slike tilfeller må uansett arbeidstaker gi varsel så tidlig som mulig.

Kan en ansatt komme tilbake fra permisjon tidligere enn avtalt?

En avtale om permisjon forplikter begge parter i avtaleperioden. Er det for eksempel avtalt permisjon i 6 måneder, har arbeidstaker i utgangspunktet ikke noe rettslig krav på å komme tilbake før det avtalte tidspunktet. Det er opp til arbeidsgiver å avgjøre om vedkommende skal få komme tilbake før avtalt tidspunkt. Ofte kan arbeidsgiver ha gjort tilpasninger som følge av permisjonen, ved for eksempel å ansette en vikar, og man kan ikke uten videre si opp vikaren fordi arbeidstakeren vil tilbake. Uavhengig av om det er engasjert en vikar eller ikke, kan arbeidsgiver selvsagt velge å ta arbeidstaker tilbake eller legge til rette for en fleksibel løsning.

Syk under foreldrepermisjon

Arbeidstaker som skulle vært i permisjon vil ved alvorlig og/eller langvarig sykdom kunne søke om overføring av foreldrepermisjon og foreldrepengene til den andre av foreldrene. Man kan også søke om utsettelse av perioden med foreldrepermisjon og foreldrepenger. Legeattest som beskriver hvorfor vedkommende er avhengig av hjelp til å ta seg av barnet kreves. Om barnet blir alvorlig sykt, vil foreldrene kunne søke om pleiepenger fra NAV. Dette pauser foreldrepermisjonen inntil barnet er friskt.