8.mars: slik markerer bilbransjen kvinnedagen

Publisert

Portrett av Heidi Chr. Lund

NBFs bærekraftsansvarlig, HMS- og kvalitetssjef Heidi Chr. Lund. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

NBF og BIL har spurt medlemmene om hvordan de markerer kvinnedagen. Spennet er stort – fra blomster, til glattkjøring, webinar og SoMe-markeringer.

Vi må ha fokus på mangfold hele året, men kvinnedagen er en mulighet til å markere det litt ekstra.

Mangfold er nettopp mangfoldig, men å hedre kvinner og mangfold den 8. mars er en mulighet til å synligjøre mangfoldsarbeidet virksomheten gjør. NBF har over lang tid jobbet for å øke mangfoldet i bransjen og sette fokus på hvor viktig mangfold er for trivsel og arbeidsmiljø - og slik for bunnlinjen i virksomhetene.

Bransjen har flere utfordringer. To av disse er mangel på ansatte og høye mobbetall - og begge disse kan forbedres ved å få inn flere kvinner i bransjen.

Det er stort spenn i hvordan bilbransjen markerer dagen. Noen velger å gratulere med kvinnedagen i sosiale medier og vise at en støtter opp om kvinner og likestilling.  Enkelte inviterer til glattkjøring på isen på Golsfjellet, eller har arrangement med innledere og gode samtaler rundt likestilling og muligheter for kvinner i bilbransjen.  Andre bruker dagen til å fortelle i sosiale medier om hva kvinnene i virksomheten jobber med, og hvilke muligheter de har.

Her er noen av arrangementene og tiltakene vi har fått inn, til inspirasjon til årets eller fremtidige kvinnedager.

  • Norges Bilbransjeforbund inviterer sammen med Polestar, Audi og Bertel O. Steen toppledelsen i norsk bilbransje til mangfoldsmiddag i anledning Kvinnedagen 2024. Målet med arrangementet er å lande utvalgte initiativer som skal drives på tvers av bransjen. Det vil være 25 firma representert under middagen. Kjønnsbalansen er veldig jevn, og det er gledelig. Dette er en del av NBFs og BILs arbeid innen mangfold og trivsel.
  • Volvo Trucks sender blomst hjem til alle damene med en hyggelig hilsen.
    I tillegg har Volvo Group et webinar som vi har oppfordret alle kvinner til å delta på.
    Kantinen ordner smoothies til alle ifm. Kvinnedagen.

  • Harald A. Møller inviterer også i år 20 damer til Audi Driving Experience og quattrokurs på Golsfjellet. Bakgrunnen er at det av 7.000 deltakere de siste årene teller et sted rundt 5 prosent kvinneandel. Kurset er fulltegnet og overbooket, så vi må sette inn ekstra biler for å ha nok kapasitet. 8. mars inviteres det til eget kurs for kvinner, for å synliggjøre at kjøreglede ikke er forbeholdt menn. De har også gjennomført en undersøkelse som bekrefter myten om at det er menn som tar rattet når familien skal på langtur. Dette arrangementet er en del av Audis #tarattet-initiativ. Vi vil ha flere kvinner som er trygge bak rattet. Målet er selvsagt at det blir høyere kvinneandel på alle våre kurs, for å styrke trygghet på veiene på vinterføre – og selvsagt også for å vise frem at kjøreglede er for alle.
  • Hos Solberg Bil vil de markere kvinnedagen med en post på alle våre kanaler. Dette for å belys fakta rundt utfordringer som vi står ovenfor. Vi vil også legge ut et bilde av alle de flinke damene i bedriften.

Bilde1.png

Bilde2.png

Bilde3.png

Bilde4.png