Flere velger yrkesfag og teknologifag, ned for bilfagene

Publisert

egil steinsland

Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Over 3000 flere velger yrkesfag, og 1400 flere velger teknologifag. Dessverre går bilfagene litt ned. Bilbransjen taper mot industrien.

Bilskade, lakk og karosseri er stabilt, fra 206 søkere til 202. Til kjøretøy er det 79 færre søkere, fra 1 245 til 1 166. Men nedgangen er relativt stor sammenlignet med 2022, da søkte 1 407 kjøretøy og 251 bilskade, lakk og karosseri.  

Bilfagene taper mot industrifagene. Yrkesfag og teknologifag går opp, både i år og i fjor. Det brud tilrettelegge for høyere søkertall også i bilfagene. Men ungdommen velger industrien. Både kjemiprosess- og laboratoriefag, industriteknologi og brønnteknikk er blant fagene som har økning.  

Nedgangen er forhåpentligvis ikke dramatisk. Tallene representerer ungdommenes første valg, og med den totale økningen i søkere bør det eksistere kvalifiserte som kommer inn på bilfagene som andre valg.  

Men, søkertall to siste år er et varsku. Rekrutteringsaktivitetene i bilfag har trolig aldri vært høyere. NBF satser det lille vi har gjennom roadshow og bidrag til lokale aktiviteter. Mange plasser er det godt driv lokalt. Men det monner åpenbart ikke nok.  

NBF vil undersøke hvorfor andre fag er mer attraktive.