Viktig informasjon fra Statens vegvesen om innsendelse av samsvarserklæring/CoC

Publisert

Logo Statens vegvesen

Foto: Statens vegvesen

Til de av NBFs medlemmer som er innsender av samsvarssertifikat/CoC til Statens vegvesen, så ber vi de merke seg at dagens e-postløsning avvikles 1. juli og erstattes av en ny løsning. Vi gjengir derfor informasjonen i sin helhet fra Svv.

Vi har tidligere gått ut med informasjon om at epostløsningen for innsending av samsvarserklæring/CoC før førstegangsregistrering av kjøretøy blir erstattet med ny løsning for innsending av elektronisk CoC etter europeisk IVI-format standard.

Det er lagt opp en informasjonsside om den nye løsningen som du finner her API eCoC (vegvesen.no)

Denne løsningen krever at innsender sender tekniske kjøretøydata som en XML-fil gjennom dette nye API’et som har vært tilgjengelig i godt over et år.

Løsningen som er benyttet på epost vil bli fjernet fra og med 1. juli 2023.

Alternative løsninger for godkjenning av EU-typegodkjente kjøretøy vil da bli:

  • sende inn elektronisk CoC (eCoC i IVI-format (XML)) gjennom API løsningen
  • innlevering av original CoC til en trafikkstasjon for å få lagt inn kjøretøyspesifikke tekniske data, det må beregnes god saksbehandlingstid hos Statens vegvesen for denne oppgaven
  • gjennomføre timebestilling og enkeltgodkjenning i hall for hvert enkelt kjøretøy, ordinær bestilling av timer i hall har ventetid, men kan bestilles gjennom vegvesen.no

EU-forordningen 2018/858 pålegger fabrikantene å levere elektronisk CoC for kjøretøygruppene M, N og O, allikevel vil vi endre prosess for innsendingen for alle kjøretøygrupper. Dette medfører endringer for alle dagens brukere av epostløsningen, som må tilpasse seg ny løsning med eCoC i IVI-format innen vi avslutter dagens e-post-løsning i juni 2023.

Det må inngås avtale med Statens vegvesen for å starte innlevering av elektronisk CoC samt for innlevering av original CoC ved trafikkstasjon. Virksomheter som importerer flere merker fra flere fabrikanter må signere en avtale pr. fabrikant. Krav til virksomhet for å inngå avtale er:

  • Virksomhet må ha norsk organisasjonsnummer og være registrert i henhold til lov om merverdiavgift
  • virksomhet må ha en skriftlig bekreftelse på at de er importør av fabrikantens merker til Norge

Nærmere informasjon om kravet til elektronisk CoC finner du i forordning (EU) 2018/858 artikkel 37.

Samt også informasjon om IVI-formatet (XML) og hvordan dette skal bygges opp Topic Group XII | EReg - Association of European Vehicle and Driver Registration Authorities

Informasjon om autentisering av innsender gjennom DigDir sin Maskinporten løsning Ta i bruk Maskinporten som konsument (vegvesen.no)

Det er også nevnt 3dje parts leverandører som kan hjelpe virksomheter som ikke har mulighet til å utvikle egen løsning for eget bruk.

Det er også en liste med ofte stilt spørsmål og svar på disse på informasjonssiden, dette kan være nyttig informasjon.

Dersom du vil ha kontakt med oss angående videre handling, ta kontakt på epost api-kjoretoy@vegvesen.no så skal vi følge opp fortløpende så raskt vi har mulighet.