Nyhet: Veileder for anskaffelse av grønn transport i offentlig og privat sektor

Publisert

Portrett av Knut Martin Breivik.

Knut Martin Breivik, avdelingsleder drift og utvikling i NBF. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

NBF er medlem i Grønt landtransportprogram som er et offentlig-privat samarbeid som skal bidra til å realisere det grønne skiftet i den landbaserte næringstransporten.

NBF har sammen med Bilimportørenes landsforening, NLF, Drivkraft Norge, Zero og Klima Østfold utarbeidet en veileder for transportkjøpere som skal bidra til at man får en god prosess ved innkjøp av transport som i mindre grad belaster klimaet. Arbeidet har vært ledet av LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) i NHO.

I korte trekk tar veilederen for seg følgende:
  • Hvorfor fokus på «grønn transport»?
  • Gi råd, veiledning og inspirasjon
  • Hvordan gå fram ved innkjøp av «grønn transport»
  • Viser en del konkrete løsninger/valg gjort av andre
  • Hvor finne info om økonomiske støtteordninger, lade/fylling, relevante rapporter etc.

Veilederen er laget for de som gjør innkjøp i en bedrift og for de som foretar anskaffelser for offentlige virksomheter (stat, fylke og kommune). Målet er å få flest mulig private og offentlige innkjøpere til å etterspørre løsninger som fremmer klimavennlig transport i sine vare – og tjenesteleveranser.

Det anbefales også at man rådfører seg med leverandører gjennom markedsdialog i forkant av anskaffelsesprosesser, samt å søke inspirasjon hos andre aktører i markedet som allerede har noe erfaring med ny og mer miljøvennlig teknologi.

Du finner veilederen rett under artikkelen!

Foto: NHO

Veileder anskaffelse av grønn transport ble lansert 15. februar 2023