Norge tok gull i bilskadefaget

Publisert

Etter tre harde konkurransedager under Euroskills i Gdansk ble Per Magne Svardal kåret som vinner i bilskadefaget. I tillegg tok Norge med seg «Medallion of Excellence» i Lette og Tunge kjøretøy og en femteplass i billakkererfaget.

Rett etter Yrkes-NM i Kristiansand 2022 startet oppkjøringen mot Euroskills i Gdansk. I oppkjøringen har det vært flere samlinger med yrkeslandslaget hvor det har vært jobbet med lagbygging og mental trening. I tillegg har de fire utøverne i bilfag hatt to treningssamlinger på Gjøvik hvor hver deltager har trent sammen med sin "expert" på spesifikke oppgaver. Der ble det også gjennomført en konkurransesimulering slik at de skulle få trening på å jobbe under press.

- Jeg er veldig tilfreds med oppkjøringen til Euroskills. Vi i bilfagene har hatt gode samlinger hvor vi har fått trent på det som kunne møte oss i Gdansk. Det har også blitt lagt godt til rette av min expert, Petter Kristiansen, og min arbeidsgiver Gumpen Auto Vest, sier Per Magne Svardal.

Gull til Norge ved Per Magne Svardal! Franske Victor Martin tok sølv og danske Michael Bolvig Hansen tok bronse i bilskadefaget. Foto: WorldSkills Norway

Under konkurransen i bilskadefaget måtte Per Magne gjennom seks forskjellige arbeidsoppgaver. Dette var skifte av bakskjerm, reparasjon av rammevange, flateretting, målretting, plastreparasjon og paneljustering. Da konkurransen ble avblåst var det kun tre av deltagerne som rakk å fullføre alle punkter og Per Magne var en av disse etter at han gjorde en kjempeinnsats den siste dagen.

Under avslutningsseremonien på lørdag kveld kunne jubelen slippes løs da Per Magne ble ropt opp som vinner i bilskadefaget. Litt senere på kvelden var han igjen oppe på scenen for å motta premien for «best of nation» som går til deltageren som har høyest totale poengsum for sitt land. Franske Victor Martin og Danske Michael Bolvig Hansen kom på henholdsvis andre og tredjeplass.

- Det er helt enormt at vi klarer å få med oss en gullmedalje hjem fra Euroskills. Per Magne og jeg jobbet tidlig med å justere arbeidsmetodene til slik det kreves i internasjonale konkurranser og han har vært god til å ta med dette inn i arbeidshverdagen. Dette har nok vært noe av nøkkelen for at han lyktes, forteller Petter Kristiansen.

Sindre Løland i bilfaget Lette kjøretøy og Sondre Klungland i bilfaget Tunge kjøretøy ble begge belønnet med «Medallion of excellence». Heidi Halstadrø endte på en fin femteplass i billakkererfaget.

Norge kan hevde seg

– Statistikken viser at Norge har tatt medaljer i samtlige Yrkes-EM som vi har deltatt i. Dette viser at norske fagarbeidere klarer å hevde seg internasjonalt i møte med andre europeiske nasjoner, sier daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad.

Han roser innsatsen som er lagt ned foran årets europamesterskap:

– Generelt har det vært gode forberedelser til dette Yrkes-EM og vi har hatt et meget sammensveiset lag.

– Vi ser at bilfagene gjør det bra i dette mesterskapet med gull og 2 andre utøvere som får med seg en "medallion of excellence". Bilfagene er i front i Norge når det gjelder trening og forberedelser, og får sånn sett god uttelling for dette.