Lærlinger - veien til bærekraftig bedrift

Foto: Maskot/NTB

Lærlinger bidrar til å bedre bærekraften til bedrifter på to måter.

  • En, ved å gi folk en utdannelse og gjennom det arbeid.
  • To, ved å sikre bedriften nødvendig kompetanse og arbeidskraft.  

Det er altså i bedriftens åpenbare egeninteresse å ta inn lærlinger. Bilbransjen mangler kompetent arbeidskraft. Uten dyktige mekanikere, skadereparatører og lakkerere vil ikke forretningene gå rundt. Bare å mangle en eller to produktive medfører en betydelig nedgang i produksjonen og inntekter. Økonomisk bærekraft i virksomheten styrkes med lærlinger.  

Å ha lærlinger er ikke uten kostnader. Men det er en investering som gir god avkastning. Du må investere ressurser i opplæring og oppdragelse. Veien fra lærling til fagarbeider handler om gi teknisk kompetanse og arbeidslivsholdninger. Å investere i lærlinger sikrer fremtidig kompetansebehov.  

Det er viktig å ta imot lærlingen på en god måte. Forbered både det sosiale og faglige. En egen engasjert instruktør/fadder bør ha ansvaret for daglig oppfølging, samt sikre at nødvendige kompetansemål nås.  

Bedriften skal være bevisst behovet for opplæring. I hovedsak skal lærlingen ha 30 prosent lønn første halvår og 70 % opplæring osv, se tabell. Totalt skal lærlingen dermed ha cirka 1700 timer opplæring i løpet av de to årene man går i lære. Noe av dette er selvsagt opplæring i å stå i produksjon. Dette er en investering i å sikre at virksomheten har nok fagarbeidere fremover.  

tabell lærlinger.png

En god medspiller i arbeidet med lærlinger er lokalt opplæringskontor.  

Å ta inn lærlinger gir også et mer bærekraftig samfunn. Å gi folk en utdanning og et yrke gjør hele samfunnet mer bærekraftig. Uavhengig av om lærlingen forblir en ansatt i din bedrift så vil utdanningen bidra til at denne personen får mulighet til å arbeide, få inntekt og betale skatt.