Les mer om lønnsrammen

grafikk av klubbe som slås i underlaget i en rettssak.

Flere bedrifter i bransjen har hatt gode resultater i 2021. Dette vil kunne gi seg utslag i høyere lønnskrav fra de ansatte enn tidligere.

Lokale forhandlinger 
Det slås fast i Biloverenskomsten § 7 pkt. 4, at det én gang hvert avtaleår skal føres forhandlinger om en eventuell regulering av fortjenestenivået. Forhandlingene skal ta hensyn til den enkelte bedrifts økonomiske situasjon, produktivitet, konkurranseevne, fremtidsutsikter og arbeidskraftsituasjon. 

NB: Bestemmelsen omhandler ikke endringer av selve lønnssystemet. Forhandlinger om endringer av bedriftens lønnssystem kan også diskuteres når de lokale forhandlingene er i gang. Vi anbefaler likevel at partene forhandler om eventuelle endringer i lønnssystemet som sådan utenom tidspunktet for de lokale forhandlingene. 

En mulig ramme på Biloverenskomstens tariffområde på 3,7 % for 2022 inkl. overheng, sentrale og lokale forhandlinger betyr ikke at de ansatte kan forvente å få et lønnstillegg i den størrelsesorden på toppen av den lønnen de har i dag. Rammen på 3,7 % er bare en indikasjon på hva lønnstilleggene vil kunne bli samlet i hele 2022, og har ikke noe med nivået på hva et eventuelt lønnstillegg skal være i den enkelte bedrift.  

  • 1,2 % er det såkalte overhenget – gjelder også for Biloverenskomstens tariffområde
  • 1,1 % av rammen er i hovedsak knyttet til det generelle tillegget på kr. 4. Denne summen, vil være en kostnad bedriftene uansett vil få. Og denne summen er blitt gitt gjennom de forbundsvise forhandlingene.
  • Resten av rammen vil kunne indikere mulige lokale gjennomsnittlige tillegg innenfor de aktuelle tariffområdene. 
  • Et eventuelt lokalt tillegg gis med virkning fra den datoen partene blir enige iht de fire kriteriene. Lokale tillegg blir vanligvis gitt fra 1.6 eller 1.7 eller fra det tidspunkt de lokale parter blir enige.

Enkelt sagt – det som koster penger i årets lønnsoppgjør (nominelt beløp) er kr. 4 fra 1.5.22 og det lokale tillegget den enkelte bedrift ser seg i stand til å gi basert på de fire kriteriene.  

Forhandlingsprosessen 

Det er viktig at du som arbeidsgiver kontinuerlig sørger for informasjon om hvordan bedriftens økonomiske status er. Forståelse for bedriftens situasjon vil skape en felles oppfatning av den økonomiske virkeligheten. Forhåpentligvis gir det et bedre grunnlag for å bli enige i de lokale lønnsoppgjørene. 

Sørg også for at de tillitsvalgte og øvrige ansatte får nødvendig informasjon om de lokale forhandlingene før de formelt begynner. Avklar tidlig hvem som skal forhandle på vegne av klubben, og hvilke fullmakter de tillitsvalgte har fått fra sine medlemmer. 

Tips: Viktig at de tillitsvalgte har klare fullmakter fra medlemmene i klubben, slik at en forhandlingsløsning kan oppnås så tidlig som mulig, og uten at alle medlemmene må høres i et hvert spørsmål som oppstår i forbindelse med forhandlingene. 

Det er ikke noe i veien for at bedriften tar hensyn til mulige negative virkninger faste lønnstillegg kan ha på lengre sikt. Det kan derfor gis engangsbeløp i stedet for regulære lønnstillegg for å redusere denne negative virkningen.