Viktig i forbindelse med mekling

Publisert

portrett av hans tore hagland

NBFs forhandlingssjef Hans Tore Hagland. Foto: Thomas Brun/NTBkommunikasjon/NBF

NBF er skuffet over at for første gang på flere titalls år vil dette oppgjøret gå til mekling hos Riksmekleren. Meklingstidspunkt er satt til 13. og 14.05.24. Noen forberedelser er nødvendige hos bedriftene.

Handshake. Figurer av flere forskjellige yrker står på hver underarm. Foto: Unsplash.com

Her finner du alt om årets lønnsoppgjør

NBF får en rekke spørsmål om alt fra varsel om permittering for uorganiserte ansatte, via innmelding i fagforeningen etter plassoppsigelsen til hvilke ansatte som evt. kan tas ut i streik. Og ikke minst – hvilke bedrifter vil kunne bli tatt ut i streik?

Viktig de kommende dagene er å holde god kontakt med de tillitsvalgte. Disse skal man forholde seg til på en respektfull måte selv om enkelte kan bli tatt ut i streik. Og når man har tariffavtale er man også bundet av Hovedavtalen (LO/YS – NHO). I Hovedavtalen er det en rekke regler om både informasjon og medbestemmelse mellom ledelse og tillitsvalgte (se særlig kap IX)

NBF har sendt ut info om muligheten til å sende såkalt betinget permitteringsvarsel til ansatte man ikke vil kunne sysselsette på en rasjonell måte under en eventuell streik.

Det er viktig å være klar over at de aktuelle permitterte ikke vil få rett til dagpenger fra NAV siden de blir permittert i forbindelse med en streik. Flere av virksomhetene bundet av tariffavtale har såpass få organiserte at de har sagt at de vil kunne holde driften gående med de uorganiserte under en eventuell streik. Disse virksomhetene har foreløpig ikke sendt ut betinget permitteringsvarsel. 

Aktuelle datoer fremover:
  • 10.05: Fellesforbundet meddeler hvilke virksomheter som eventuelt vil bli tatt ut i streik
  • 13. og 14.05: Mekling hos Riksmekleren  (NBF stiller med en delegasjon med bedriftsrepresentanter samt fire fra NBFs administrasjon)
  • 15.05: Tidspunkt for mulig streik (organiserte i Fellesforbundet omfattet av Biloverenskomsten i de streikeuttatte virksomhetene kan streike fra arbeidstidens begynnelse den dagen)
Svar på viktige spørsmål:
  • Bare organiserte mekanikere, opprettere og lakkerere samt delelagerpersonell kan tas ut i streik. Eventuelle andre organiserte i Fellesforbundet med andre arbeidsoppgaver i virksomhetene – som for eksempel kunderådgivere og garantimedarbeidere vil ikke bli omfattet av streikeuttaket. Disse er ikke omfattet av Biloverenskomstens omfangsbestemmelse.

  • Organiserte i Fellesforbundet omfattet av plassoppsigelsen kan ikke melde seg ut av sin fagforening fordi de ikke ønsker å delta i streiken. Disse blir uansett omfattet av streiken.
  • Ansatte som ønsker å melde seg inn i Fellesforbundet etter at plassoppsigelse er gitt blir ikke omfattet av streiken i det eventuelle første streikeuttaket.

Mer om viktige spørsmål finner du på vår samleside om lønnsoppgjøret > 

NBF er tross alt optimistiske med tanke på en løsning, og håper at vi kan oppnå en meklingsløsning som kan bilegge den oppståtte konflikten.

Ennå flere spørsmål? Ta kontakt med forhandlingssjef Hans Tore Hagland.

Handshake. Figurer av flere forskjellige yrker står på hver underarm. Foto: Unsplash.com

Her finner du alt om årets lønnsoppgjør